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1.Imagen marcada / sin marcar LUZARDO, S.; SAADOUN, A.; CABRERA, M. C.; TEREVINTO, A.; BRUGNINI, G.; RODRIGUEZ, J.; DE SOUZA, G.; ROVIRA, P.J.; RUFO, C. Effect of beef long-storage under different temperatures and vacuum-packaging conditions on meat quality, oxidation processes and microbial growth. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2023. https://doi.org/10.1002/jsfa.12999 -- OPEN ACCESS. Article history: Manuscript received 04 June 2023, Manuscript revised 09 August 2023, Manuscript accepted 19 September 2023, Accepted manuscript online 22 September 2023, Version of Record online 06 October 2023. -- Correspondence...
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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2.Imagen marcada / sin marcar ROVIRA, P.J.; BRUGNINI , G.; RODRIGUEZ, J.; CABRERA, M.C.; SAADOUN, A.; DE SOUZA, G.; LUZARDO, S.; RUFO, C. Microbiological changes during long-storage of beef meat under different temperature and vacuum-packaging conditions. Foods, 2023, volume 12, issue 4, article 694. OPEN ACCESS. doi: https://doi.org/10.3390/foods12040694 Article history: Received 28 December 2022; Revised 26 January 2023; Accepted 30 January 2023; Published 6 February 2023. -- Correspondence: Santiago Luzardo, mail: sluzardo@inia.org.uy (S.L.); Caterina Rufo, mail: crufo@fq.edu.uy (C.R.)...
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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3.Imagen marcada / sin marcar ERNST, D.; YIM, L.; RUFO, C.; IBÁÑEZ, F. Desarrollo de metodologías para el estudio de la prevalencia de bacterias patógenas para los seres humanos en frutas y hortalizas de Uruguay. 242. (resúmen) Áreas temáticas: Microbiología. In: Physiological Mini Reviews, 2022, volume 15, Special Issue: III (3er) Congreso Nacional de Biociencias Octubre 2022, Montevideo, Uruguay. p.195-196. Resumen publicado en las jornadas de BIOCIENCIAS: II Jornadas Binacionales Argentina-Uruguay; III Congreso Nacional 2022 "Ciencia para el desarrollo sustentable".
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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4.Imagen marcada / sin marcar DINI, M.; GALVÁN, G.; RUFO, C.; GIMÉNEZ, G. Celebrando el año internacional de las frutas y verduras. Celebrating the International year of fruits and vegetables]. Sección Información. [Section Information] Agrociencia Uruguay, 2021, vol. 25, NE2, e395. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.25.995 Article history: Published 05 January 2022. Editores del número especial.
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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5.Imagen marcada / sin marcar CABRERA, M.; GARMENDIA, G.; RUFO, C.; PEREYRA, S.; VERO, S. Trichoderma atroviride como controlador biológico de fusariosis de espiga de trigo mediante la reducción del inóculo primario en rastrojo. (Trichoderma atroviride como controlador biológico de fusariosis de espiga de trigo mediante la reducción del inóculo primario en rastrojoTrichoderma atroviride as a biocontrol agent of Fusarium head blight by reducing the inoculum of the pathogen in wheat straw). Terra Latinoamericana ,Número Especial v. 38. n.3 p.629-651.DOI: https://doi.org/10.28940/terra.v38i3.664 Article history: Recibido / Received: octubre / October 21, 2019.Aceptado / Accepted: diciembre / December 12, 2019.
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  25/10/2023
Actualizado :  25/10/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  LUZARDO, S.; SAADOUN, A.; CABRERA, M. C.; TEREVINTO, A.; BRUGNINI, G.; RODRIGUEZ, J.; DE SOUZA, G.; ROVIRA, P.J.; RUFO, C.
Afiliación :  SANTIAGO FELIPE LUZARDO VILLAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALI SAADOUN, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; Facultad de Ciencias, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; MARÍA C. CABRERA, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; Facultad de Ciencias, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; ALEJANDRA TEREVINTO, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; Facultad de Ciencias, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; GIANNINA BRUGNINI, Instituto Polo Tecnológico de Pando, Facultad de Química, Universidad de la República, Pando, Uruguay; JESICA RODRIGUEZ, Instituto Polo Tecnológico de Pando, Facultad de Química, Universidad de la República, Pando, Uruguay; GUILLERMO DE SOUZA CAMARGO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PABLO JUAN ROVIRA SANZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CATERINA RUFO, Instituto Polo Tecnológico de Pando, Facultad de Química, Universidad de la República, Pando, Uruguay.
Título :  Effect of beef long-storage under different temperatures and vacuum-packaging conditions on meat quality, oxidation processes and microbial growth.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Journal of the Science of Food and Agriculture, 2023. https://doi.org/10.1002/jsfa.12999 -- OPEN ACCESS.
ISSN :  0022-5142
DOI :  10.1002/jsfa.12999
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Manuscript received 04 June 2023, Manuscript revised 09 August 2023, Manuscript accepted 19 September 2023, Accepted manuscript online 22 September 2023, Version of Record online 06 October 2023. -- Correspondence authors: Luzardo, S.; Sistema Ganadero Extensivo y Agroalimentos, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Estación Experimental INIA Tacuarembó, Tacuarembó, Uruguay; email:sluzardo@inia.org.uy ; Saadoun, A.; Sistema Ganadero Extensivo y Agroalimentos, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Estación Experimental INIA Tacuarembó, Ruta 5 km 386, Tacuarembó, Uruguay; email:asaadoun@fcien.edu.uy -- FUNDING: Financial support for this project was provided by the National Agency for Research and Innovation - ANII (Project ALI_1_2019_1_158489) and NH Foods-Breeders and Packers Uruguay meat packing plant. -- Document type: Article Bronze Open Access. -- LICENSE: This is an open access article under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs License. (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/) --
Contenido :  ABSTRACT.- BACKGROUND: The global beef market demands the meat industry to ensure product quality and safety in markets that are often very distant. The present study aimed to evaluate the effects of chilled (CH, 120 d) and chilled-then-frozen (CHF, 28 d + 92 d) storage conditions of beef vacuum packaged (VP) and vacuum packaged with antimicrobial (VPAM) on meat quality, oxidative status and microbial loads. Treatments resulted from the combination of storage condition and packaging type: VP + CH, VP + CHF, VPAM + CH and VPAM + CHF. RESULTS: Warner-Bratzler shear force values decreased in all treatments after 28 d of chilling. Except for VP + CH, L* values (lightness) of meat color did not differ in each treatment as the storage time increased. Meat from VP + CH had greater a* values than CHF treatments on day 120 of storage. A consumer panel did not detect differences in tenderness, flavor and overall liking between VP and VPAM beef, but they preferred CHF steaks rather than CH beef. TBARS values did not differ between VP and VPAM and between CH and CHF at any time during the storage period. At the end of storage time, all treatments except VP + CHF presented a greater concentration of thiols than at 48 h post-mortem. On day 120 of storage, VP + CH had greater catalase enzyme activity than CHF treatments while VP + CH and VP + CHF showed a greater superoxide dismutase activity than VPAM + CHF. Storage condition (CH or CHF) had a greater impact on microbial counts than the t... Presentar Todo
Palabras claves :  Beef; Meat quality; Microbial growth; Oxidation; SISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA; Storage life.
Asunto categoría :  --
URL :  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/jsfa.12999
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103705 - 1PXIAP - DDJr. Science of Food & Agriculture/2023
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